Sağlık

Şiddetli depresyonun belirtileri nelerdir? Depresyon nasıl gider?

Sürekli üzüntü ve ilgi kaybına neden olan depresif duygudurum bir duygudurum bozukluğudur. Bireylerin fikir ve duygularını yakından etkileyen depresyon, tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kişinin yaşam konforunu yakından etkileyebilen depresyon, içinde bulunduğu kişinin hayatının değersizleşmesine yol açabilir. İşte depresyonun tüm detayları…

DEPRESYON NEDİR?

Depresyona majör depresif bozukluk veya klinik depresyon da denir. Bu hastalığa yakalanan bireylerin duygu, niyet ve davranışları etkilenmekte ve bunlara bağlı olarak çeşitli duygusal veya fiziksel sorunlar ortaya çıkmaktadır. Normal günlük aktivitelerinizi yapmakta zorlanabilirsiniz ve bazen hayat yaşanmaya değer değilmiş gibi gelebilir.

Depresyon sadece keyifsizlik ya da anlık bir zayıflık hissi değildir. Depresyon bir anda çözülebilecek kolay bir sorun değildir. Depresyon tedavi gerektiren, tedavi edilebilir bir tıbbi durumdur. Bu tedavi süreci bazı durumlarda uzun sürebilmektedir.

Depresyonlu bireyler, birçok ilaçla, psikoterapiyle veya ikisinin kombinasyonuyla devam eden tedavi sonucunda iyileşebilirler.

DEPRESYON BELİRTİLERİ

Üzücü ve üzücü olaylar karşısında üzgün hissetmek çok yaygındır. Depresyonda üzgün hissetmekten başka duygular da vardır. Bu nedenle depresyon ve üzüntüyü birbirine karıştırmamak gerekir. Depresyonun en önemli belirtileri şunlardır:

  • her zaman üzgün hissetmek

  • Günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı

  • İştah değişiklikleri: Aşırı yeme veya iştah kaybı

  • Konuşma ve harekette sorun

  • Değersiz ve yanlış hissetmek

  • Uykuya dalmada zorluk, sık sık uyanma veya çok uykulu olma

  • Sürekli yorgunluk hissi

  • Konsantrasyon zorluğu, karar vermede zorluk

  • intihar eğilimi

DEPRESYONUN SEBEPLERİ NELERDİR?

Depresyona neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Pek çok zihinsel bozuklukta olduğu gibi, çeşitli faktörler söz konusudur.

Depresyonun çoğunlukla kalıtsal faktörlerden etkilendiğini söyleyebiliriz. Depresyon, kan akrabalarında da bu durum bulunan kişilerde daha sık görülür. Depresyona neden olabilecek gen dizilimini belirlemeye yönelik çalışmalar devam ediyor.

  • Depresyonlu bireylerin beyinlerinde fiziksel değişiklikler olduğu görülüyor. Bu değişikliklerin ne kadar değerli olduğu hala belirsiz ancak araştırmacılar bunların depresyonun nedenlerini belirlemeye yardımcı olacağına inanıyor.

  • Hormonal stabilitedeki değişiklikler depresyona zemin hazırlayabilir. Hormon değişiklikleri hamilelik sırasında, doğumdan haftalar veya aylar sonra, tiroid sorunları, menopoz veya diğer birçok durumda ortaya çıkabilir.

  • Nörotransmiterler, muhtemelen depresyonda rol oynayan, doğal olarak oluşan beyin kimyasallarıdır. Son araştırmalar, bu nörotransmiterlerin işlevindeki değişikliklerin ve bunların ruh hali istikrarının korunmasında rol oynayan sinir devreleriyle nasıl etkileşimde bulunduklarının, depresyonun anlaşılmasında ve tedavisinde değerli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.

DEPRESYON NASIL GİDER?

İlaçlar ve psikoterapi depresyonu olan birçok insan için etkilidir. Birinci aşamada hekim ya da psikiyatrist belirtilerin azaltılmasına yönelik çeşitli ilaçlar reçete edebilir. Bununla birlikte, depresyonu olan birçok kişi bir psikiyatrist, psikolog veya başka bir akıl sağlığı uzmanıyla yapılan psikoterapiden de yararlanabilir.

Şiddetli depresyonda semptomlar normale dönene kadar hastanede kalmak veya ayakta tedavi programına katılmak gerekebilir.

keles-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu