Haber

‘Şemsiye’ grubu partiyle yollarını ayırdı: SYRIZA dağılıyor mu?

LEFKOŞA – 2015-2019 yılları arasında iktidarda olan komşu Yunanistan’ın ana muhalefet partisi SYRIZA, Stefanos Kasselakis’in yeni lider seçilmesinin ardından dağılma tehlikesiyle karşı karşıya. Eski bakanların da dahil olduğu ‘Şemsiye’ grubu partiyle yollarını ayırma kararı aldı. Bu gelişmeyle birlikte SYRIZA’dan kopuşlar başladı.

SYRIZA genel başkanlığına adaylığını açıklayan ve Kasselakis’in adaylığına kadar liderliğin favorisi olarak görülen eski bakan Efi Ahçıoğlu ve grubu, şimdilik partiyle yollarını ayırmama kararı aldı. Bu grup, parti içinde Kasselakis karşıtı çabalarına devam edeceğini duyurdu.

SYRIZA’DAN ‘ŞEMSİYE’ KÜMESİ KIRILDI

Eski maliye bakanı Euclidis Tsakalotos liderliğindeki ‘Şemsiye’ kümesi, SYRIZA’dan resmen ayrıldığını açıklayarak partiden kopuşların öncüsü oldu. Ayrılığın Kasselakis’in liderlik tarzından artan memnuniyetsizliğin bir sonucu olduğu düşünülüyordu. Bu tarz, bazıları tarafından partinin temel sol değerlerinin terk edilmesi ve ‘post-politika’ olarak adlandırılan daha birey merkezli bir yaklaşım olarak görülüyor.

‘Şemsiye’ grubu Kasselakis’i sert bir şekilde eleştiriyor, sağ eğilimli popülizme odaklandığını ve eski ABD lideri Donald Trump’a atıfta bulunarak ‘Trumpi uygulamaları’ olarak tanımladıkları solun tarihsel gidişatını göz ardı ettiğini öne sürüyor. Hafta sonu partiden ayrılan üyeler, Kasselakis’e meydan okuyan bir bildiriyle özgürlük ve demokrasiye dayalı bir sosyalizm vizyonuna bağlılıklarını doğruladılar.

BUGÜNLERE NASIL ULAŞTIK?

Stefanos Kasselakis’in parti liderliğini Alexis Tsipras’tan devralmasının ardından SYRIZA içindeki görüş ayrılıkları gün yüzüne çıktı. ‘Şemsiye’ hareketinin Kasselakis’in liderliğini kabul etmemesi üzerine partinin yeni lideri, hareketin üst düzey yetkililerini partiden ihraç etmek için düğmeye bastı ve parti içindeki yetkili organları ve süreçleri harekete geçirdi. Bu süreçte parti tarihinde önemli rol oynayan eski bakanlar Panos Skourletis, Dimitris Vitsas ve Nikos Filis Kasselakis’in hedefindeydi.

SYRIZA hükümetlerinin üst düzey temsilcileri, Kasselakis’i bu süreç boyunca İtalyan komedyen-politikacı Beppe Grillo ve eski ABD Başkanı Trump gibi ‘ayrılıkçı’ figürleri taklit etmekle suçladı. Bu hafta sonu prestijli ‘Şemsiye’ oluşumu üyelerinin partiden ayrılmasıyla birlikte, yeni bir siyasi parti kurma olasılığı da dahil olmak üzere sonraki adımlar Yunan siyaset sahnesinde tartışılmaya başlandı.

ARTIK İSTİFALAR

SYRIZA’da Skourletis, Vitsas, Filis ve Tsakalotos’la başlayan istifa dalgası, ardından başka istifalar da geldi. Yunan basınına göre ülkenin solunda iz bırakan pek çok isim partiyle yollarını ayırıyor. Bu isimlerden biri de SYRIZA’nın liderliğinde yer alan Stefanos Tzoumakas’tır. Partisiyle yollarını ayıran eski bakan, Kasselakis liderliğine sert sözlerle saldırdı.

SYRIZA’dan istifa eden ve halen milletvekili olanların sandalyelerinden istifa etmesi beklenmiyor. Bu isimler şimdilik Yunan parlamentosunda bağımsız milletvekili olarak yollarına devam edecek.

AHÇIOĞLU ‘PARTİ İÇİNDE ÇALIŞMALARA DEVAM EDİN’ DEMİŞTİ

Efi Ahçıoğlu ve ona destek veren grup, SYRIZA’dan ayrılan üst düzey isimlerin aksine parti içinde mücadelesini sürdürme kararı aldı. Bu kümede yedi milletvekili var. Söz konusu grup, Kasselakis’in eski çalışma bakanı Ahçıoğlu ile temasa geçtiği iddiasını yalanladı. Ahçıoğlu liderliğindeki grup, son saatlerde partide yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada, parti genel başkanı Kasselakis’i sert bir şekilde eleştirerek, yeni liderin yöntemlerini ve ‘ayrılıkçı söylemlerini’ kınadı.

ANA MUHALEFET POZİSYONU TEHLİKE ALTINDA

300 sandalyeli parlamentoda SYRIZA’dan 47 milletvekili bulunuyor. Partiden 16 milletvekili istifa ederse SYRIZA’nın sandalye sayısı ülkedeki üçüncü parti olan PASOK’a eşit olacak. Bu durumda Yunanistan’da ana muhalefeti hangi partinin temsil edeceği konusunda tartışmalar başlayacak.

Yunan uzmanlar Pazartesi sabahına kadar bu kadar çok milletvekilinin partiden istifa etmesinin SYRIZA’nın ana muhalefetteki konumunu tehlikeye atmasını beklemiyordu. Öte yandan uzmanlara göre SYRIZA’daki gelişmeler, Yunan solunun yaklaşmakta olan Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) argümanlarını ve pozisyonunu şimdiden sekteye uğrattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu