Haber

Haftanın tarihinin görünümü

İstiklal Marşı, 12 Mart 1921’de TBMM’de yapılan oturumda Türkiye’nin İstiklal Marşı olarak kabul edildi.

Kurtuluş Savaşı sırasında ordunun istiklal marşı yazma talebi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (Milli Eğitim Bakanlığı) 500 lira ödüllü yarışma açtı.

Bakanlık, yarışmaya gönderilen 724 şiirden 6 tanesini seçerek bastırdı ve milletvekillerine dağıttı. Ancak bu şiirleri yeterli bulmayan Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver), para ödülü olduğu için yarışmaya katılmadığını öğrendiği Burdur Milletvekili Mehmet Akif’e (Ersoy) bir mektup yazdı. , ve yarışmaya katılmasını istedi.

Meclis, 12 Mart 1921’de Başkan Vekili İstanbul Milletvekili Dr. Adnan (Adıvar) Bey başkanlığındaki toplantıda Mehmet Akif’in şiiriyle birlikte 7 şiir ele alındı. Tartışmaların ardından İstiklal Marşı olarak kabul edilen Mehmet Akif’in şiiri, Meclis kürsüsünden Bakan Hamdullah Suphi tarafından okundu.

Mehmet Akif ödül parasını almak istemedi. Mehmet Akif, yarışma şartnamesine uygun olarak ödülü alması gerektiği ifade edilince parayı “Darül Mesai” adlı hayır kurumuna bağışladı.

Marşın kabul edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı bu kez beste yarışması açtı. 24 müzisyenin katıldığı yarışmanın sonuçlanması savaş nedeniyle ertelendi ve Bakanlık, 1924 yılında oluşturulan özel bir komitenin Ali Rıfat Çağatay’ın bestesini “İstiklal Marşı” olarak seçtiğini duyurdu.

Ancak 1930 yılında alınan karar gereğince Çağatay’ın bestesi Türk müziği etkisinde olduğu gerekçesiyle Osman Zeki Üngör’ün bestesi “İstiklal Marşı” olarak kabul edildi.

Diğer önemli olaylar:

6 Mart

1920- Kağız’ın yazarı ünlü öykücü Ömer Seyfettin Haydarpaşa Hastanesi’nde öldü. Ömer Seyfettin 12 Mart 1884’te Gönen’de doğdu.

1925- İstanbul’da altı gazete ve dergi, Feragat Kanunu’na dayanarak Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldı. Kapatılan yayın organları: Tevhidi Efkar, İstiklal, Son Telegraf, Aydınlık, Sebilürreşad ve Orak Çekiç.

1927- İstanbul Radyosu yayına başladı.

1948- 1925’te Anadolu Ajansı’nın kurucuları arasında yer alan ve “Başyazar” olan ünlü şair, yazar ve gazeteci Kemalettin Kamu, 47 yaşında Ankara’da öldü.

1961- İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Türkiye üzerinden geçerken Ankara’ya geldi. Esenboğa Havalimanı’nda Devlet ve Hükümet Lideri Orgeneral Cemal Gürsel tarafından karşılanan II. Elizabeth, Gürsel ile 40 dakika görüştükten sonra Türkiye’den ayrıldı.

1989- Söz yazarı ve şovmen Fecri Ebcioğlu öldü.

1995- Türkiye ile Avrupa Birliği’ne üye on beş ülke arasında Gümrük Birliği Anlaşması imzalandı.

2002- Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, gazeteci yazar Çetin Emeç’in öldürülmesi de dahil olmak üzere birçok saldırıdan sorumlu tutulan İslami Hareket Örgütü “Yürütme Kurulu” üyesi İrfan Çağırıcı’nın idam cezasını onadı. ve Turan Dursun ve İran rejimi rakibi Ali Ekber Gorbani’nin öldürülmesi.

2013- Uzun süredir kanserle mücadele eden Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, 58 yaşında hayatını kaybetti.

2016- Irak’ın Babil kentinde kontrol noktasına düzenlenen intihar saldırısında 52 kişi öldü, 100 kişi yaralandı. Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi.

2016- İran’da yolsuzluktan yargılanan iş adamı Babek Zencani idam cezasına çarptırıldı.

2016- Ankara’da düzenlenen Dünya Salon Okçuluğu Şampiyonası’nda Makara Yay Küçük Kız Milli Takımı altın madalya kazandı.

2017- ABD Başkanı Donald Trump, çoğunluğu Müslüman olan 6 ülkenin vatandaşlarına 3 ay süreyle yeni vize sınırlaması getiren yönetmeliği imzaladı.

2018- ABD’de düzenlenen 24. Sedona Uluslararası Film Festivali’nde seyirci oylarıyla belirlenen “En İyi Yabancı Film” ve “En İyi Film” ödüllerini “Ayla” filmi kazandı.

2018- FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki eylemlerden 73 sanığın yargılandığı davada hükmü açıklayan mahkeme, eski Harekat Başkan Yardımcısı Tuğamiral İrfan Arabacı ve eski eski Harekat Komutanlığı’nın da aralarında bulunduğu 47 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. İstihbarat Teşkilatı Başkanı Tuğamiral Murat Şirzai, 18 sanığa müebbet hapis cezası verdi. onu mahkum etti.

2021 – Müzik dünyasında çığır açan kasetlerin mucidi Hollandalı mühendis Lou Ottens, 94 yaşında hayatını kaybetti.

7 Mart

1917- Nick Larocca’nın “Original Dixiland Jazz Band” orkestrası ilk caz plağını Victor Co., New Jersey’de kaydetti. plak şirketi için dolduruldu.

1927- İstiklal Mahkemelerinin görevi sona erdi.

1954- Petrol işini yabancı sermayeye açan Petrol Kanunu kabul edildi. Petrol İşleri Genel Müdürlüğü kuruldu.

1969 – Golda Meir, İsrail’in ilk kadın başbakanı oldu.

1977- Pakistan’da Zülfikar Ali Butto seçimleri kazandı.

1979- ABD uzay aracı Voyager I, Jüpiter ve Uranüs’ün Satürn gibi halkaları olduğunu keşfeder. Voyager I, Jüpiter’in halkalı görüntülerini Dünya’ya gönderdi.

1983- Zonguldak Ereğli Kömür İşletmeleri’nin Kandilli üretim havzasındaki Armutçuk Ocağında meydana gelen patlamada 102 kişi öldü, 86 kişi yaralandı.

1989- Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde “dini inanç nedeniyle boyun ve saçların örtünmesi veya türbanla örtülmesine” izin veren maddeyi iptal etti.

1990- Hürriyet Gazetesi İdare Meclisi Üyesi, gazeteci-yazar Çetin Emeç ve şoför Ali Sinan Ercan silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

2016- Rus tenisçi Maria Sharapova, Avustralya Açık’ta doping testinin pozitif çıktığını açıkladı.

2017- 7-12 Mart tarihlerinde Fransa’da düzenlenen Avrupa Salon Okçuluk Şampiyonası’nda 8 kategoride 24 sporcu ile ilk kez mücadele eden Milli Takım’da Erdal Meriç Dal, küçük erkekler klasik yayda Avrupa Şampiyonu oldu.

2018- UNESCO tarafından Türkiye’yi temsilen davet edilen Sivas halk ozanı ve şairi Ayten Gülçınar, evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

2019- İstanbul’un en yüksek zirvesine yapılan ve yapımı 6 yılda tamamlanan Çamlıca Camii’nde ilk ezan okundu.

2021- Ekvator Ginesi’nin Bata şehrinde askeri kışlanın cephaneliğinde meydana gelen 4 büyük patlamada 105 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

2022- Bilim adamları, Güneş’ten 10 kat daha büyük kırmızı bir süperdev yıldızın patlayarak bir süpernovaya dönüştüğünü ilk kez gözlemlediler.

8 Mart

1403- Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid, Akşehir’de vefat etti.

1857- New York’ta kadın tekstil işçileri “16 saat çalışma, düşük ücret ve insanlık dışı çalışma koşulları” nedeniyle greve gitti. Polisin müdahalesi ve ardından çıkan yangında 129 kadın işçi hayatını kaybetti. 1910’da Kopenhag’da toplanan Dünya Kadın Kongresi’nde bu gün, kadın işçilerin grevine atfen “Emekçi Kadınlar Günü”, 8 Mart 1977’de BM tarafından “Dünya Kadınlar Günü” ilan edildi.

1948- Dünya tıp literatürüne giren “Behçet Hastalığı” olarak tanımladığı deri hastalığı, dermatolog ve zührevi hastalıklar uzmanı Ordinaryus Prof. Dr. Hulusi Behçet kalp krizinden öldü.

1952- ABD’de Philadelphia’da ilk yapay kalp ameliyatı yapıldı.

1954- Devletin siyasi itibarını ve mali gücünü zedeleyen veya kişilerin özel hayatına tecavüz eden yazılar yazan gazeteciler hakkında ağır cezalar öngören Basın Kanunu TBMM’den geçti.

1963- Baasçılar ve Nasırcılar bir darbe sonucu Suriye’de iktidarı ele geçirdiler. Baasçı subaylar Şubat ayında Irak’ta iktidarı ele geçirdi ve Başbakan Kasım öldürüldü.

1972- Eski Başbakan Adnan Menderes’in oğlu Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Menderes Ankara’da intihar etti.

1984- Olağanüstü halin 8 ilde uygulanmasına ilişkin “Olağanüstü Hal Yönetmeliği” yürürlüğe girdi.

1996- KKTC ile ilgili olarak Lefkoşa-İstanbul seferini yapan bir yolcu uçağı kaçırılarak önce Sofya’ya, ardından Münih’e indi.

2005- Çeçen lider Aslan Mashadov, Rus güvenlik güçleri tarafından açılan çatışmada öldürüldü.

2008- Tuğba Karademir, Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen Uluslararası Aegon Kadınlar Artistik Patinaj Kupası’nda ikinci oldu ve bu spor dalında uluslararası bir yarışmada yetişkinler kategorisinde Türkiye’ye tarihteki ilk madalyayı getirdi.

2010- Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremde 41 kişi hayatını kaybetti.

2012- Kadına şiddet uygulayanların elektronik kelepçe veya bileklik takmasına olanak sağlayan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda yasalaştı.

2017- İsrail’de ezanın 23.00-07.00 saatleri arasında hoparlörle okunmasını yasaklayan yasa tasarısı parlamentoda (Knesset) yapılan ilk oylamada kabul edildi.

2017- Guatemala’da bir yetimhanede çıkan yangında 13-17 yaşları arasındaki 40 kız çocuğu öldü.

2018- Antalya Kaleiçi’nde bir evin duvarında 94 yıldır yeri bilinmeyen Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın yaptırdığı burçların kitabesi bulundu.

2019- Şanlıurfa’da dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’nin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı.

2021 – Tiyatro ve sinema sanatçısı Rasim Öztekin, İstanbul’da geçirdiği kalp rahatsızlığı sonrası kaldırıldığı hastanede 62 yaşında hayatını kaybetti.

2021 – Sırp tenisçi Novak Djokovic, tek erkekler dünya sıralamasını toplam 311 hafta koruyarak İsviçreli Roger Federer’in rekorunu kırdı.

9 Mart

1764- Padişah III. Mustafa tarafından yaptırılan Laleli Mescidi ibadete açıldı.

1796 – Napolyon Bonapart, Josephine ile evlendi.

1923 – Sovyet lideri Lenin, geçirdiği felç sonucu konuşma yetisini kaybetti.

1929- İstanbul’da Matbaa Mektebi açıldı.

1956- Kıbrıs Rum toplumunun lideri Başepiskopos Makarios, İngiltere tarafından Seyşel Adaları’na sürüldü. Adanın İngiliz Genel Valisi John Harding, Makarios’un teröre aktif destek vermekten sürgüne gönderildiğini açıkladı.

1957- Türkiye’nin ilk kadın tabibi Sema Ortan teğmen rütbesiyle göreve başladı.

1967- Gazeteci, yazar Vala Nureddin (Va-Nü) 66 yaşında İstanbul’da öldü.

1967- Gölcük Tersanesi’nde “Berk” eskort fırkateyni üretimine başlandı.

1996- 1990 yıllarında öldürülen gazeteci Çetin Emec’i vurduğu belirlenen İslami Hareket Örgütü ekip lideri İrfan Çağırıcı, İstanbul’da yakalandı.

2001- Türk balesinin kurucusu Edris Stannus (Dame Ninette de Valois) 104 yaşında İngiltere’de öldü.

2003- Siirt’te yapılan milletvekili yenileme seçimlerinde üç milletvekilliği kazanan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da meclise girdi.

2007- Ermeni çevrelerinin ‘soykırımı’ inkar etmesini suç sayan yasayı ihlal ettiği gerekçesiyle İsviçre’de yargılanan İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, Lozan Mahkemesi’nden 9 bin İsviçre frangı para cezasına çarptırıldı. Bu ceza mahkeme tarafından iki yıl süreyle ertelendi.

2018- Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Ercan Yazgan, tedavi gördüğü hastanede 72 yaşında hayatını kaybetti.

2019- Japonya’da yaşayan 116 yaşındaki Kane Tanaka, Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en yaşlı insanı seçildi.

2020- Eski bakanlardan Şevket Kazan, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede 86 yaşında hayatını kaybetti.

2021 – Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a 19 Aralık 2016’da düzenlenen suikast nedeniyle aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de bulunduğu 28 sanığın yargılandığı davada 3 sanığa 2 ağırlaştırılmış müebbet, 2 sanığa bire hapis cezası verildi. ağırlaştırılmış müebbet. 8 sanık 3 yıl 9 ay ile 10 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı, 6 sanık beraat etti. Ortada Gülen’in de olduğu firari 9 sanığın belgeleri ayrıldı.

2021 – Merkezi ABD’de bulunan Newlines Strateji ve Politika Enstitüsü’nün raporunda Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygur Türklerine yönelik eylemlerinde Birleşmiş Milletler Soykırım Kabahatlerinin Önlenmesine ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme’nin tüm maddelerini ihlal etmekte ve bu insanları “yok et”. açıklığa kavuşmuş.

2022 – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopterinin ilk yurt dışı teslimatını Filipinler’e yaptı.

10 Mart

1876 ​​- Graham Bell ve yardımcısı Watson ilk telefon görüşmesini yaptı.

1910- Hollywood’da çekilen ilk film Old California’da gösterildi.

1919- Çin’de kölelik resmen kaldırıldı.

1920- Yunanistan Başbakanı Venizelos’un katıldığı toplantıda İstanbul’un işgaline ve Kuvayi Milliye önderlerinin tutuklanmasına karar verildi.

1938- Ankara Radyosu’nda radyofonik konserler Bizet’nin Carmen operasıyla başladı.

1947- “Dört büyükler” olarak tanımlanan ABD, İngiltere, Sovyetler Birliği ve Fransa’nın dışişleri bakanları, Almanya’nın geleceğini görüşmek üzere Moskova’da bir araya geldi.

1952- Küba’da General Fulgencio Batista, Başkan Carlos Socarras’ı devirerek onun yerine geçti.

1956- Başepiskopos Makarios’un 9 Mart’ta sınır dışı edilmesinin ardından Kıbrıs’ta isyanlar çıktı.

1969- Amerikalı siyahi lider Martin Luther King’in katili James Earl Ray, 99 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

1972- TBMM, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam cezalarını 53 red, 6 çekimser ve 238 evet oyla onayladı.

1974- Cumhuriyetin 50. Yıldönümü Kutlama Heyeti tarafından İstanbul’un Karaköy Meydanı’na “Güzel İstanbul” adlı bir hanımefendi heykeli dikildi. Bazı kesimlerin ‘müstehcen’ olduğu teziyle tepki gösterdiği heykel daha sonra sökülerek bilinmeyen bir yere götürüldü.

1988- Gerekli Tasarruf Kanunu çıkarıldı.

1989- Avrupa Kulüpler Kupası’nda finale kalan ilk Türk basketbol takımı Efes Pilsen, Yunan Aris kadrosuna yenilerek ikinci oldu.

1998- Gazeteciler Federasyonu kuruldu.

2000- Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, kapatılan RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ı “ırk ve din farklılıklarını gözeterek halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırdı.

2004- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 7 öğrenciyi TİP ile öldürmekten 7 kez idama mahkum edilen Haluk Kırcı’nın cezasını 48 ay hücrede olmak üzere müebbet hapis cezasına çevirme kararını onadı.

2007- Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ile 5 polis memuru, bir sanık cinayetiyle ilgili davada 5 sanıktan birine müebbet, üç sanığa toplam 19 yıl 4 ay hapis cezası verdi. beraat etti.

2009- Ankara-Eskişehir hattında Yüksek Hızlı Tren’in ilk seferi yapıldı. YHT’nin hizmete alma töreni 13 Mart’ta yapıldı.

2013- Almanya, Stuttgart yakınlarındaki Backnang’da bir apartman dairesinde çıkan yangında sekiz Türk vatandaşı hayatını kaybetti.

2013- Tiyatro ve sinema sanatçısı Metin Serezli, 79 yaşında İstanbul’da öldü.

2014- Yerli altyapı kullanılarak tasarlanan uzun menzilli tanksavar füzesi “Spear-U” ilk testinde hedefi başarıyla vurdu.

2016- Milli binici Ömer Karaevli, 2016 Rio Olimpiyatları’na kota alarak 56 yıl sonra bunu başaran ilk Türk binici oldu.

2016- Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda 75 kiloda altın madalya kazanan Yasemin Adar, Avrupa Şampiyonası tarihindeki ilk bayanlar şampiyonasını Türkiye’ye kazandırdı.

2017- Uluslararası İnsani Forum, Türkiye’nin insani yardım çalışmalarından dolayı 2016 yılı için İstanbul’u “İnsanlık Başkenti” seçti.

2019- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski başbakanlarından İrsen Küçük vefat etti.

2019- Çin’de düzenlenen “6th Road Trip Festival 2019″da Türkiye “En İyi Denizaşırı Destinasyon” ödülüne layık görüldü.

11 Mart

1938 – Avusturya Şansölyesi Schuschnigg istifa etti, Alman birlikleri, yerine geçen Nazi yanlısı Seyss-Inquart’ın daveti üzerine Avusturya’ya girdi.

1941- İngiltere’nin Sofya Büyükelçisi Rendell’e İstanbul’da Pera Palace Oteli’nde suikast girişiminde bulunuldu. Olayda 4 kişi öldü, Rendell kurtuldu.

1947- Türkiye, Uluslararası Konut ve Kalkınma Bankası’na (Dünya Bankası) ve Uluslararası Para Fonu’na (IMF) katıldı.

1949- İsrail ve Ürdün, Rodos’ta ateşkes anlaşması imzaladılar.

1958- Türkiye, Mısır, Suriye ve Yemen devletlerinden oluşan Birleşik Arap Cumhuriyeti’ni tanıdı.

1968- İstanbul Belediye Başkanı Haşim İşçan, beyin kanaması sonucu 70 yaşında öldü.

1976 – Eski ABD Başkanı Richard Nixon, Şili seçimlerinde Salvador Allende’nin seçilmesini engellemek için CIA’e talimat verdiğini itiraf etti.

1983- İki Ermeni teröristin düzenlediği silahlı baskında yaralanan Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Galip Balkar öldü.

1985- Konstantin Çernenko’nun 10 Mart’ta ölümünün ardından Mihail Gorbaçov, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak atandı.

1988- Türkiye’de montajı tamamlanan ilk F-16 Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.

1990- Litvanya tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti.

1993- Türkiye’nin Hamburg Din Ataşesi Ali Mangaoğlu, Alman polisi tarafından vurularak öldürüldü.

2011- Japonya’da merkez üssü Sendai olan 8.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yol açtığı deprem ve tsunamide 13 bin 400 kişi öldü, Fukuşima’da bir reaktör patladı, bölge halkı tahliye edildi.

2013- İsveç’i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Kral XVI. Gustaf, İsveç’in en yüksek nişanı olan ve yabancı devlet ve hükümet liderlerine verilen “Seraphim Nişanı”nı takdim etti.

2016- Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 2007 yılında Isparta’da 57 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazası davasında, Genel Müdür Aydın Kızıltan Yavuz Çizmeci ve Dünyaya View ortağı Teknik Müdür İsmail Taşdelen, Atlasjet’in uçağı 11 yıllığına kiraladığı Hava Nakliyat AŞ. Bakım Müdürü Fikri Zafer Dinçer’in 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı.

2017- Suriye’nin başkenti Şam’ın Bab Musalla bölgesinde iki patlamada 41 kişi öldü, 100 kişi yaralandı.

2020- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de akşam saatlerinde Kovid-19 şüphesi bulunan bir vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığını bildirdi.

2020- Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19’u küresel bir salgın ilan etti.

2022- ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya ile olan ticari çıkarlarını askıya aldıklarını ve bu ülkeden deniz ürünleri, alkol ve elmas ithalatını durdurduklarını açıkladı.

12 Mart

1918- Erzurum düşman işgalinden kurtarıldı.

1921- Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı, milletvekilleri tarafından ayakta dinlendi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İstiklal Marşı olarak kabul edildi.

1921 – Londra Konferansı sona erdi. Müttefikler barış teklif etti.

1930- Hindistan’da Mahatma Gandhi, hükümetin tuz üretimindeki tekeline karşı çıkmak için Ahmetabat’tan denize doğru açık yürüyüşe başladı.

1933- Türk Dili Tetkik Cemiyeti tarafından eski kelimelerin Türkçe karşılıklarını bulmak için “Dil Tetkiki” başlatıldı.

1947 – ABD Başkanı Harry Truman, Sovyetler Birliği’nin baskısı altındaki Türkiye ve Yunanistan’a toplam 400 milyon dolarlık yardım yapılması ve bu devletlerin sivil ve askeri personeline eğitim verilmesi için Kongre’den yetki istedi. Birleşik Devletler.

1971- Silahlı Kuvvetler “12 Mart Muhtırası”nı yayınladı. Bu gelişmenin ardından Başbakan Süleyman Demirel istifa etti.

1979- Pakistan ve İran, CENTO’dan (Merkezi Antlaşma Örgütü) çekileceklerini açıkladılar.

1985- Ermeni teröristler Ottowa’daki Türk Büyükelçiliğine saldırdı. Kanada polisini öldüren teröristler, büyükelçilikte 11 kişiyi rehin aldı. Büyükelçi Coşkun Kırca pencereden atlayarak kurtulmayı başardı.

1985- Sovyetler Birliği ile ABD arasında Cenevre’de Stratejik Nükleer Kuvvetler, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler, Uzay ve Savunma sistemlerine ilişkin Yeni Silahların Kontrolü Müzakereleri başladı.

1995- Taksi kaçıran teröristler, gece saatlerinde Gazi Mahallesi’nde Alevilere ait olduğu bildirilen üç kahvehaneyi otomatik silahlarla aradı, bir kişi öldü, 20 kişi yaralandı. 14 Mart’ta Gaziosmanpaşa’da çıkan olaylarda 96 iş yeri yıkıldı, 13 araç yandı.

1999- Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan NATO’ya katıldı.

2000- Papa II. John Paul, kilisenin Yahudilere, muhaliflere, kadınlara ve yerlilere karşı geçmiş günahları için af diledi.

2004- Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın özel kalemleri olan Haldun Derin, 92 yaşında vefat etti.

2017- Türk toplumu ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla Hollanda’ya ziyareti engellenen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Almanya’dan özel uçakla İstanbul’a geldi.

2018- Dünya Uluslararası Pediatri Enstitüsü, mülteci çocuklara yaptığı hizmetlerden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Uluslararası Barış Ödülü”nü vermeye karar verdi.

2019- ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 300 milyon doları SDG adını kullanan terör örgütü YPG/PKK için, 250 milyon doları ise Suriye’deki sınır ülkelerinin sınır güvenliği için olmak üzere toplam 550 milyon dolar tahsis etti. DEAŞ’a karşı savaşıyor.

2020- Kovid-19 nedeniyle Türkiye’de ilk, orta, lise ve üniversitelerin 16 Mart itibarıyla tatil edilmesine, spor müsabakalarının Nisan ayı sonuna kadar seyircisiz oynanmasına karar verildi.

2021 – New York Eyalet Meclisi, 6 kadının cinsel taciz iddiaları nedeniyle New York Valisi Andrew Cuomo hakkında görevden alma soruşturması başlattı. Soruşturma, Cuomo’nun suçlamaların ardından 10 Ağustos’ta görevinden istifa etmesiyle düştü. Cuomo’ya cinsel taciz iddiasında bulunan kadınların sayısı 2021’de en az 12 idi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu