Ekonomi

Balıkçılık Sektörü Stoklarda Düşüşle Karşı Karşıya

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, 13 yıldır stoklarda ve avlanan balık miktarında azalma yaşandığını belirterek, balıkçılık sektörünün sürdürülebilirliğinin erimeyi durduracak kararlarla sağlanabileceğini söyledi. Stokların toparlanmasını ve toparlanmasını sağlamak.

TBMM Su Ürünleri ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel başkanlığında toplandı.

Su Ürünleri Üreticileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Coşkun, su ürünleri yetiştiriciliğinde alabalık, çipura, levrek ve somon ürettiklerini anlattı.

Yetiştirilen balığın yarısından fazlasının ihraç edildiğini belirten Coşkun, 2 bin 300 üreticinin yaklaşık yüzde 60’ının sendikaya üye olduğunu kaydetti.

Coşkun, en önemli sorunlardan birinin su kiralama süresi olduğunu belirterek, minimum kiralama süresinin 15 yıla çıkarılması gerektiğini söyledi. Kira fiyatlarının yüksek olmasının da bir diğer sorun olduğunu belirten Coşkun, üreticinin bu fiyatlarla baş edemediğini belirtti.

Kapasitesinin üzerinde üretim yapanlara ceza dışında başka tedbirler de uygulanmasını isteyen Coşkun, bu durumun ihracatı olumsuz etkilediğini savundu.

“Stoklarda azalma var”

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, 13 yıldır stoklarda ve avlanan balık miktarında azalma yaşandığını belirtti.

Balık boylarının da kısaldığına dikkat çeken Özkaya, “Ekonomiyi destekleyen, 250 bin kişiye istihdam sağlayan sektörün sürdürülebilirliği, stokların erimesini durduracak, toparlanmasını sağlayacak kararlarla sağlanacak.” dedi.

Bir teknenin ne kadar balık tutacağının belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Özkaya, “Mutlaka kota uygulamasına geçmemiz gerekiyor. İkinci olarak bölgesel balıkçılığa geçmemiz gerekiyor. Denizlerin derinlikleri farklı, avlanma sistemleri farklı. Bir kişi Bir bölgeden diğerine gidenlerin o bölge için alınan kararlara uygun olarak gidip balık tutması gerekiyor.” .” söz konusu.

“10 yıl önce kasalara koymadığımız hamsileri mumlarla aramaya başladık.”

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Barış Vakit, balıkçılıkta acilen önlem alınması gerektiğini belirterek, dedesinin, babasının ve kendisinin bu mesleği yaptığını, kendisinin de çocuklarını bu işe karıştırmayacağını çünkü kendisinin bu mesleği yaptığını söyledi. bunda bir gelecek göremiyordu.

Türkiye’nin en büyük besin kaynaklarından biri olan hamsiyi kasaya koyamayacaklarını belirten Vakit, “10 yıl önce kasaya koymadığımız için mumlarla arama noktasına geldik. Ekonomik değeri var. Hamsi için bütün alarm ışıkları yanıyor. 10 yıldır bunu konuşuyoruz, 10 yıl daha konuşacak gücümüz yok.” “Tam bir çözüm değil ama hamsi kota sisteminin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.

“Asıl noktayı kaçırdık”

Kota sisteminin uygulanması halinde balıkçıların desteklenmesi gerektiğini belirten Vakit, şöyle konuştu:

“Karadeniz’de hamsiyi bir şekilde korumamız lazım. Balığı yakalayan biri olarak hamsiyi korumak istiyorum. Afet durumundayız. Teknelerimizi, ağlarımızı, makinalarımızı büyüttük. Bakanlıklardan da destek aldık. Devlet ama biz işin özünü kaçırdık, özeleştiri yapıyorum, burada en büyük sorumluluk balıkçıya düşüyor.” ‘Kota gelirse vatandaş ucuz hamsi yiyemeyecek’ diye bir yalan var. 5 yıl sonra hamsi bulamayacağız. İnsanlar ne yiyecek?’

Ton balığı avına çıkacak teknelerin kura sistemiyle belirlendiğini anlatan Vakit, 100’e kadar teknenin diğer tür ton balığı avcılığından vazgeçebileceğini belirtti. Vakit, bu kadar teknenin çekilmesinin diğer balıklar üzerindeki baskıyı azaltacağını kaydetti.

Komisyonda Deniz Ürünleri Avcıları ve Üreticileri Merkez Birliği temsilcileri de sunum yaptı.

saricakaya-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu