Haber

Arjantin’de Ön Seçimlerde Aşırı Sağcı Aday Şaşırdı

Arjantin’de 13 Ağustos’ta yapılan ve tüm partilerden devlet başkanı adaylarının katıldığı ön seçimler, 22 Ekim’de yapılacak genel seçimlerde halkın kararını yansıtan önemli bir belirleyici olarak görülüyor.

Arjantin’de Pazar günü yapılan ön seçimlerde tüm seçmenler oy kullanabildi. Ülkede oy kullanmanın gerekliliği, genel seçimlerde potansiyel kazananın belirlenmesine de olanak sağlıyor.

Dolayısıyla ön seçimlerde en çok oyu alan aday, seçmenler arasında genel seçimin “bir numarası” olarak görülüyor.

Ön seçimler öncesi yapılan anketlerde aşırı sağcı popülist aday Javier Milei, rakipleri iktidar adayı ve mevcut ekonomiBakanı Sergio Massa ve ana muhalefet bloğunun adayı Patricia Bullrich’in gerisinde kaldı.

Ancak Pazar günkü seçimlerin ön sonuçlarına göre Milei “şaşırtıcı bir şekilde” yüzde 30 oy alırken, onu yüzde 28 ile ana muhalefet bloğu ve yüzde 27 ile mevcut “Peronist” ittifak izledi.

Milei, silahların serbestleştirilmesi gerektiğini söylüyor

Arjantin’de son yıllarda tartışmalı bir siyasi figür haline gelen Milei, birçok görüşüyle ​​gündemde.

Aslında eski bir televizyon yıldızı ve ekonomist olan aşırı sağcı ve popülist görüşleri ile tanınan Milei, Arjantin Merkez Bankası’nın kapatılmasını ve doların para birimi olarak kullanılmasını savunuyor.

Milei, iklim değişikliğinin gerçek olmadığını, organ satışının yasal olması ve silahların serbest bırakılması gerektiğini savunuyor.

Ülkedeki ekonomik zulüm nedeniyle birçok seçmen hükümetten hayal kırıklığına uğradı. Bunun özellikle genç seçmenler arasında Milei’nin popülaritesini artırdığına dikkat çekiliyor.

Arjantin zaten ekonomik krizle mücadele ederken, Milei’nin ön seçimdeki en iyi seçimi, pezo maliyetinde daha fazla düşüşe neden oldu.

Ekim ayında yapılacak genel seçimi kazanacak olan aday, Arjantin’in yüksek enflasyonu ve ekonomik zorluklarıyla boğuşmak zorunda kalacak.

Adaylar seçimi kesin olarak kazanmak için gerekli oyları alamazlarsa ikinci tur 19 Kasım’da yapılacak.

Arjantin’de ön seçimler

Ülkede “Las Paso” olarak bilinen ve genel seçimlerin özeti olarak görülen ön seçimler, genel seçimlerde yarışacak adayları belirlemek için yapılıyor.

Ön seçimde, genel seçimde siyasi partilerin oluşturduğu koalisyonları temsil edecek lider adayları belirlenir.

Seçimlerde Arjantin halkı devlet başkanı ve genel başkan yardımcısı adaylarının yanı sıra 127 milletvekili ve 24 senatör adayı için oy kullanıyor.

Seçim öncesi, siyasi partilerin seçim öncesi oy oranlarının tahmin edilmesini sağlar.

Arjantin halkı ön seçimde bir koalisyonun alacağı oy oranının cumhurbaşkanlığı seçimlerinde pek değişmeyeceğini düşünüyor.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, 2019 ön seçimlerinde yüzde 47, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise yüzde 48 oyla seçildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu