Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘AP Türkiye raporu’na ilişkin açıklama: Haksız suçlamalarla dolu
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor tarafından dün Strazburg’da düzenlenen AP Genel Kurulu’nda 434 parlamenterin oyu ile kabul edilen 2022 Türkiye Raporu hakkında açıklama yaptı.
Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, “Türkiye karşıtı çevrelerden gelen dezenformasyona dayalı haksız suçlamalar ve önyargılarla dolu bu rapor, AP’nin hem ülkemizle hem de ülkemizle ilişkilerine yönelik her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımının bir yansımasıdır.” AB’nin geleceği. Maalesef bu rapor Avrupa Parlamentosu üyelerinin günlük yaşamlarının bir yansımasıdır.” “Bu aynı zamanda popülist siyasetin kölesi olduklarını ve hem AB’ye hem de bölgemize yönelik doğru stratejik yaklaşım geliştirmekten ne kadar uzak olduklarını gösteriyor.”
‘GERÇEKLİKTEN KAYNAKLANAN İDDİALARIN BİZİM İÇİN HİÇBİR YARGILAMASI YOKTUR’
Bakanlığın açıklamasında, ‘Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresi açıldığı ve kıtanın istikrarı ve güvenliği açısından kritik bir dönemde olduğumuz’ ifade edilerek, böyle bir dönemde ‘ AP’nin ilişkilerin omurgası olan katılım müzakereleri yerine farklı arayışları gündeme getirmesi mantıksız görülüyor’. ifade edildi.
Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere de yer verildi:
“Ayrıca AP’nin raporunda yer alan, bazı çevrelerin Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselelerine ilişkin tek taraflı görüşlerini yansıtan, tarihi ve hukuki gerçeklerden kopuk argümanların bizim açımızdan hiçbir hükmü yoktur. Önümüzdeki dönemde Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle ülkemizin vize serbestisi diyaloğunun hızla tamamlanması gerekiyor.” Bu bizim AB ile ortak hedefimizdir. Bu konularda atacağımız ortak adımlar, Türkiye-AB ilişkilerini ve katılım sürecimizi yeni ve dinamik bir düzeye taşıyacaktır.
Ülkemiz başta güvenlik, güç, iklim değişikliği, göç, ticaret sapması ve ekonomik zorluklar olmak üzere mevcut tüm zorluklar karşısında AB’yi küresel bir güç haline getirecek potansiyele sahiptir. Bu gerçeğin tespiti bazı çevrelerin gündelik çıkarlarına teslim olmayan vizyoner bir bakış açısıyla mümkündür. “AP 2024 seçimleri sonrasında oluşacak yeni Parlamentonun tarafsız, akılcı ve yapıcı bir bakış açısıyla hareket etmesini umuyoruz.”
RAPOR: ÜYELİK SÜRECİ MEVCUT KOŞULLARDA DEVAM ETMEZ
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor’un hazırladığı ve AP Dışişleri Kurulu tarafından 18 Temmuz’da kabul edilen Türkiye raporu, 12 Eylül Salı günü yapılan AP oturumunda tartışıldı. AP Genel Kurulu bir gün sonra 434 milletvekilinin oyu ile kabul edildi. AP’nin paylaştığı bilgiye göre 152 milletvekili çekimser kaldı, 18 milletvekili ise ret oyu kullandı.
Raporda, Ukrayna savaşı bağlamında Türkiye-Rusya ilişkileri, İsveç’in NATO üyeliğine başvuru süreci, Türkiye’de hak ve özgürlüklerin durumu, Ermenistan ve Yunanistan ile ilişkiler, Kıbrıs gibi pek çok konu ve gelişmeye ilişkin değerlendirmelere yer verildi. sorun.
Raporun son bölümünde ise AB-Türkiye ilişkilerinin gelecekteki gidişatına değinildi. Raporda, Türkiye’nin siyaset, ekonomi, güç ve dış politika alanlarında stratejik öneme sahip bir ülke ve bölgesel istikrar açısından kilit bir ortak olduğu belirtiliyor. Bütün bu sayılanların ve Türk hükümetinin izlediği yolda köklü değişiklikler yapmaması sonucunda, Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci şu anda gerileme aşamasındadır. Bu şartlar altında devam edemeyeceği bildirildi. Raporda hükümete, AB kurumlarına ve üye devletlere mevcut çıkmazı kırmaya ve daha yakın, dinamik ve stratejik katılıma doğru ilerlemeye çağrıda bulunuldu. Güncellenen gümrük birliğinin güçlendirildiğini doğrulayan raporda, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve temel haklar, egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı ve azınlık haklarına saygının AB-Türkiye çıkarlarının merkezinde kalması gerektiği vurgulandı. (DIŞ HABER)
ortahisar-haber.xyz